Kindercoach
Ieder kind zit weleens wat minder lekker in z’n vel, dat hoort bij opgroeien. Maar als je kind langere tijd verdrietig, angstig of boos is, dan is dat heel vervelend. Voelt jouw kind zich niet fijn en wil je je kind helpen? Dan kun je overwegen om met je kind naar een kindercoach te gaan. Hier lees je wat ik als kindercoach precies doe. Hoe gaat het in z’n werk en bij welke problemen kan ik als kindercoach helpen?
Wat doe ik als kindercoach?
Ik bied hulp voor kinderen, tieners en hun ouders als er een vraag is over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van een kind. Het is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Als je kind moeite heeft met bepaalde emoties of in een moeilijke periode zit, kan ik als kindercoach helpen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens. Ik werk oplossingsgericht en kijken dus niet naar problemen, maar naar mogelijkheden en de kwaliteiten van je kind. Deze hulp heeft vaak een positieve invloed op een kind, waardoor het lekkerder in z’n vel komt te zitten en/of steviger in z’n schoenen komt te staan.
Ik kijk naar wat jouw kind nodig heeft om zich te ontwikkelen en zich weer fijn te voelen. Ik stem mijn werkwijze af dan ook af op jouw kind en jullie vraag.
Wanneer naar een kindercoach?
Je kan bij mij terecht voor een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld als je kind al een tijdje niet lekker in z’n vel zit of als je je zorgen maakt over zijn of haar gedrag. Ook kan ik je helpen als je kind in een moeilijke situatie zit, bijvoorbeeld door een scheiding of het verlies van een dierbare. Hieronder een aantal voorbeelden van vaak voorkomende problemen:
- Faalangst of angst
- Boosheid, frustratie of woedeaanvallen
- Verdriet of veel piekeren
- Moeite met emoties uiten
- Onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme
- Moeite met (in)slapen
- Buikpijn of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak
- Hooggevoeligheid
- Pestgedrag of gepest worden
- Na de scheiding van ouders
- Na het overlijden van een dierbare
Veel van deze problemen horen bij het opgroeien. Toch kunnen ze je kind flink in de weg staan. Kinderen leren met gevoelens en moeilijke situaties om te gaan door hun ouders, de leerkracht en door zelf te ervaren.
Wat doet een kindercoach niet?
Ik geef geen therapie en voer geen diagnostisch onderzoek uit, zoals een intelligentieonderzoek of een onderzoek naar ADHD of autisme.
Kindercoaching is er voor hulpvragen die nog passen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Heeft je kind een afwijkende ontwikkeling of problemen op meerdere gebieden die hem of haar erg belemmeren (zowel thuis als op school), dan is hulp van een kinderpsycholoog of orthopedagoog wellicht meer passend.