Wat is Bodymap?
Het ontwikkelingslab van Bodymap brengt de (bewegings)ontwikkeling van kinderen in beeld.
Alle flesjes van het ‘lab’ staan voor specifieke ontwikkelingsvaardigheden. Onderaan het lab vind je de basisflesjes met de reflexen. Deze reflexen heb je als baby om onder andere de eerste maanden te overleven, het is onze eerste taal, de eerste manier om door beweging aan te tonen dat ons zenuwstelsel goed werkt.
Alle kinderen doen spelenderwijs, in de echte wereld, heel veel bewegingservaring op. Zo kunnen zij hun flesjes vullen en vaardigheden automatiseren. Ook alle reflexen verdwijnen, ons zenuwstelsel wordt gaandeweg baas van ons eigen lichaam.
Als kinderen voldoende (divers) spelen en bewegen gaan de flesjes zich vullen met “vaardigheden” en gaat uiteindelijk de dop op de fles. Dan is de vaardigheid geautomatiseerd. En automatiseren is nodig om meer complexe vaardigheden te kunnen aanleren.
Als alle flesjes van het lab gevuld zijn… kunnen we de geheime formule brouwen om vlot te leren schrijven, rekenen, lezen, concentreren, goed bewegen enz.
Vandaar de belangrijke Bodymapregel: Ervaren om te bewaren!
We merken meer en meer dat kinderen in dit digitale tijdperk minder gaan bewegen. Ook buiten spelen en ravotten is lang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Dit niet met de wijsvinger op ouders gericht, tijden veranderen nu eenmaal.
Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden zodat kinderen toch nog steeds veel bewegingskansen krijgen om hun zenuwstelsel optimaal te laten ontwikkelen. Loopt er toch iets niet vlot? Dan kunnen we binnen het ontwikkelingslab bekijken waar een flesje nog niet goed gevuld werd, eerder dan op zoek te gaan naar een etiket dat we op dat bepaald kind kunnen plakken.
Daarmee wil ik niet zeggen dat er niet iets bestaat als ADHD, dyslexie, dyspraxie… maar vaak kan een gelijkaardig probleem zoals bijvoorbeeld niet kunnen stilzitten, slechte concentratie, moeilijk rekenen,… ook te wijten zijn aan een onrijp zenuwstelsel.